пʼятниця, 24 квітня 2020 р.

Міжнародний день пам'яті Чорнобиля....




 34 роки тому одна помилка спричинила катастрофу світового масштабу...




     Чорнобильська катастрофа – найбільша екологічно-соціальна катастрофа 20 століття, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції в ніч на 26 квітня 1986 року, розташованої на території України. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.

Чорнобильська аварія стала  уроком всьому людству, показавши, що вийшла з-під контролю ядерна енергія не визнає кордонів. На жаль, її відгомони будуть звучати ще довго і позначаться не на одному поколінні людей. І лише завдяки мужності та самовідданості робітників, вчених, військових і добровольців, які ризикували своїми життями і здоров'ям, які виконали тоді, в 1986 34, безпрецедентні за своїми масштабами та складністю роботи з екстреного усунення наслідків цієї трагедії, вдалося уникнути більш жахливих наслідків.

Смертельні промені радіації виявилися безсилими перед героїзмом і самовідданістю тих чоловіків і жінок, які зійшлися в нерівному бою з ядерною стихією в Чорнобилі. Їхній подвиг назавжди увійшов до літопису мужності й патріотизму українського народу.
Герої, яких завжди пам’ятатимуть… Більше 240 тисяч людей брали участь в гасінні масштабної та небезпечної пожежі на ЧАЕС. Всі вони отримали високі дози радіації.

Немає коментарів:

Дописати коментар